Hallo

Trio Pavel is een Haarlems trio wat Tsjechische muziek maakt. De zanger Pavel Dokoupil is afkomstig uit Noord-Moravië, het noordoostelijk gedeelte van Tsjechië. De typisch Oosteuropese muziek, met zigeunerinvloeden en soms een vleugje klezmer, gaat vaak over de natuur, en met name over de Jeseniki, het bergachtige gebied waar Noord-Moravië uit bestaat.
Maar meestal gaan de liedjes over liefde, verdriet, plezier: kortom, over het leven!


Pavel schrijft zijn liedjes zelf, en laat zich hierbij beïnvloeden door volksliedjes uit de regio, ook kinderliedjes gebruikt hij voor zijn repertoire, en de “trampingsongs”uit zijn jeugd. Tramping hield in dat de jonge Moraviërs de bergen in trokken, gewapend met gitaar en  rugzak, vele uren wandelden en dan liedjes zongen bij het kampvuur. Veel mensen uit Pavel’s generatie herkennen de melodieën die hij zingt, beginnen mee te neurieën en zitten in gedachten weer in de bergen, bij het knetterend kampvuur…..
’s Zomers reist Trio Pavel door Tsjechië, en speelt op folk- en country festivals in het hele land. In Nederland speelt het trio onder andere bij de Vijfhoek-kunstlijn, de Haarlemse Kunstlijn en bij andere culturele manifestaties.
Pavel wordt begeleid door Tjalling Schotanus op  klarinet, en Hanneke Nieuwenhuizen op accordeon.